Ο Μιχάλης Κατζουράκης στη CitronneΟ Ιούνιος μας αποχαιρετά με το δεύτερο εικαστικό γεγονός της Γκαλερί Citronne για φέτος το καλοκαίρι. Το Σάββατο 30 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού, Μιχάλη Κατζουράκη.
Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933 και σπούδασε ζωγραφική, αφίσα και σχέδιο στο Παρίσι ως το 1955. Από τότε διατέλεσε Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ το 1962 ίδρυσε με τον Φρέντυ Κάραμποτ το Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών «Κ&Κ».
Είναι διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης καθώς έχει τιμήθεί με διεθνείς διακρίσεις, όπως το 1965 ππου του απονεμήθηκε ο «Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος», για την ξεχωριστή του συμβολή στο ελληνικό design. Επίσης, τα έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Μιχάλης Κατζουράκης έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις, αλλά έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κορέα, Ιαπωνία, Πολωνία, Σουηδία). Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο μουσείο Matisse στο Le Cateau Cambresis της Γαλλίας, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στα «Έργα σε δύο και τρεις διαστάσεις» που θα παρακολουθήσουμε στη Γκαλερί Citronne , κυριαρχεί ο διάλογος ανάμεσα σε έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, πίνακες και μνημειακά γλυπτά. Η έκθεση επιλέγει σημεία αναφοράς στην εξέλιξη των ιδεών του καλλιτέχνη και τις αναζητήσεις του ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση.
Τα γλυπτά του, της δεκαετίας του 1960, χαρακτηρίζονται από τη δυναμική τους με πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές μορφές, ορθογώνια, τετράγωνα, κύκλους και γραμμές, καθώς και από έντονα χρώματα. Η μινιμαλιστική γλυπτική τους εστιάζεται στις εξερευνήσεις της γεωμετρικής φόρμας και των κλασικών αναλογιών, σύμφωνη με• το προσωπικό εικαστικό γεωμετρικό λεξικό του καλλιτέχνη.
Όπως κάθε χρόνο, η CITRONNE στεγάζει εκθέσεις με συμπληρωματική οπτική, θεματική και εικαστική. Οι «Εσωτερικοί Παράδεισοι» της Αφροδίτης Λίτη, τα «Έργα σε δύο και τρεις Διαστάσεις» του Κατζουράκη και τα «Αρχέτυπα» του Γιώργου Μήλιου (28 Ιουλίου- 16 Σεπτεμβρίου), ανεξάρτητα από τις διαφορές τους στα υλικά, στα μέσα, στις τεχνικές και στην υπερβατική ερμηνεία της πραγματικότητας, διαλέγονται αρμονικά,και «ανοίγονται» στον Πόρο.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Ιουνίου έως τις 25 Ιουλίου, και θα είναι ανοιχτή 11-1 μμ και 7-11 μμ καθημερινά. Επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη. Πληροφορίες στα τηλ.: 22980-22401 και 6979989684.
Σχολιάστε