Ο Κωστής Παρθένης στον ΠόροparthenisΜια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση με θέμα τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Παρθένη, πραγματοποιείται στον Πόρο, από τις 11 μέχρι τις 28 Μαΐου. Ύστερα, λίγο περισσότερο, από αιώνα, ο Κωνσταντίνος Παρθένης έρχεται και πάλι στον Πόρο, που τόσο αγάπησε, φέρνοντας μαζί του προσωπικά αντικείμενα, έργα, κι άλλα πολλά γνωστά και άγνωστα, για να γιορτάσει μαζί μας τα 300 χρόνια από την Ίδρυση του Μοναστηριού, που απαθανάτισε με τον περίφημο πίνακα του «Ευαγγελισμός» .
Μερικοί φίλοι ήρθαν να τον καλωσορίσουν, ο καθένας με ό,τι καλύτερο είχε, για να δείξουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στον Μεγάλο Δάσκαλο.
Ο Πόρος, κι ο Αη- Γιώργης που φιλοτέχνησε, τον υποδέχονται σε έναν από τους πιο όμορφούς χώρους του, το Πολιτιστικό του Κέντρο, γνωστό ως κτίριο «Συγγρού» , όπου μπορείτε να γνωρίσετε τον μοναδικό κι αναντικατάστατο άνθρωπο και καλλιτέχνη.
Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Ύδρας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πόρου.
Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Πόρου, ο Γιάννης Σουλιώτης και η Γκαλερί Citronne.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη και ο Μιχάλης Μανουσάκης. Τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Σουλιώτης.
Ο Κωστής Παρθένης, «ξαναζεί» στον Πόρο, μέσα από τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται προς τιμή του, στο νησί που έζησε, ερωτεύτηκε και εμπνεύστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. IMGP4522
Δίπλα στο σπίτι που έζησε, στην οικία Σπύρτζη, απέναντι από τη μούσα του, την Κοιμωμένη του Πόρου και της Τροιζηνίας.
Σε ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι, όπως το κτίριο Συγγρού. Εκεί τον υποδέχτηκαν οι φίλοι της Τέχνης του και οι φίλοι του στη ζωή.
Τα έργα του Κωστή Παρθένη, φιλοξενούνται στην αίθουσα του κτιρίου Συγγρού. «Να την ονομάσουμε αίθουσα Κωστή Παρθένη», πρότεινε στον χαιρετισμό του ο ποριώτης συγγραφέας Γιάννης Σουλιώτης, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης μαζί με τον Δήμο Πόρου, και την Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη της Γκαλερί Citronne.
Από νωρίς οι διοργανωτές του αφιερώματος στον Παρθένη, πραγματοποίησαν, με σεμνότητα, τα αποκαλυπτήρια της πορσελάνινης, τιμητικής πλάκας, στη οικία Σπύρτζη, λίγα μέτρα δίπλα από το κτίριο Συγγρού.
IMGP4467
Λίγη ώρα αργότερα, στο όμορφο νεοκλασικό του Συγγρού, δεκάδες ποριώτες και επισκέπτες, έδωσαν το παρόν στη αίθουσα με τα έργα και τα αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. Ανάμεσα τους κι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ .
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πόρου και ακολούθησε η σύντομη ομιλία για το έργου του Κ. Παρθένη από την ιστορικό Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη. Εκεί μας περίμενε όλους μια ευχάριστη έκπληξη. Η παρέμβαση του Υδραίου ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, έδωσε μια ξεχωριστή νότα στη εκδήλωση.
Ακολούθησε η ομιλία του Γιάννη Σουλιώτη, με αναφορές στη ζωή του Παρθένη στον Πόρο. Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σουλιώτης, αφιέρωσε την εκδήλωση στον αείμνηστο Πέτρο Βέττα. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στην «Κοιμωμένη» που πριν μερικούς μήνες, εγκαταστάθηκαν στην «κοιλιά» της, ανεμογεννήτριες. Ο ποριώτης συγγραφέας, κάλεσε τους ποριώτες σε κοινό αγώνα για τη σωτηρία της ξεχωριστής κορυφογραμμής.
Επίσης, ο κ. Σουλιώτης πρότεινε να ονομαστεί η κεντρική αίθουσα του κτηρίου Συγγρού, σε αίθουσα «Κωστή Παρθένη», όπως επίσης, να δημιουργηθεί μουσείο Κ. Παρθένη στον Πόρο. «Το 1/3 των εκθεμάτων της έκθεσης, θα αποτελέσουν την προίκα του Μουσείου» δήλωσε.IMGP4488
Ακολούθησε κέρασμα από τον Δήμο Πόρου στον εξωτερικό διάδρομο υποδοχής του κτηρίου Συγγρού, ενώ ανοιχτό ήταν και το λαογραφικό μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποριώτσσα».
Περισσότερα εδώ.
Σχολιάστε