Ξενάγηση στο Ιερό του Ποσειδώνα: τα νέα στοιχεία που ήλθαν στο φωςΤην Κυριακή 29 Μαΐου 2011 στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα από τον διευθυντή του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄ κ. Arto Penttinen, την ζωοαρχαιολόγο κ. Δήμητρα Μυλωνά και τους αρχαιολόγους Emanuel Savini και Λένα Klintberg, οι οποίοι παρουσίασαν με ενάργεια στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους φίλους του Πόρου και της αρχαιολογικής σκαπάνης τα ευρήματα και τα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν από την τελευταία ανασκαφική τους δραστηριότητα.
Η ξενάγηση ξεκίνησε από το λόφο έναντι του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, όπου από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα τεκμαίρεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη της Καλαυρείας και δόθηκαν πολλές πληροφορίες για τον τρόπο που χτίζονταν οι κατοικίες γύρω από την ακρόπολη.
Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι οδήγησαν το κοινό στον χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα, όπου τους έκαναν γνωστό ότι μόλις 2 ημέρες πριν είχαν ανακαλύψει ένα χρυσό δαχτυλίδι το οποίο στην οβάλ επιφάνειά του ήταν καλυμμένο από χαλκό κομμένο στο κέντρο του στο σχήμα ενός ερωδιού με βάθος χρυσό. Το συγκεκριμένο εύρημα πρόκειται να χρονολογηθεί και να μελετηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σημαντική ήταν επίσης η ανάλυση των ποσοτήτων άνθρακα που βρέθηκαν στο Ιερό και τα οποία από τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαν αναπτύξει (500 βαθμών), διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από καμίνι. Γινόταν δηλαδή μεταφορά ανθράκων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των ενοικούντων στον χώρο αυτ ό. Επίσης μέσα από τις αναλύσεις αυτές διαπιστώθηκε και το είδος της ξυλείας από τα οποία προέρχονταν οι άνθρακες.
Τέλος, ο Εmanuel Savini, αρχαιολόγος με ειδικότητα στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) και στην πληροφορική της αρχαιολογίας και υπεύθυνος για την καταγραφή, χωρομέτρηση, ψηφιακή χαρτογράφηση του Ιερού του Ποσειδώνα για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, επεσήμανε την σημαντική συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας για την συλλογή επιστημονικών στοιχείων και συμπερασμάτων και παρουσίασε με τρόπο κατανοητό τον τρόπο λειτουργίας του total station (γεωδετικού σταθμού), μέσω του οποίου συλλέγονται 4.000 μετρήσεις περίπου καθημερινά και στη συνέχεια γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας σε υπολογιστή και μελέτης για την δημιουργία τρισδιάστατων απεικονίσεων.
Το κοινό αριθμητικά μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά και μαγεμένο από την ξενάγηση και την σπουδαία έρευνα που πραγματοποιεί με σύγχρονες μεθόδους η επιστημονική ομάδα του προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄, έθετε ερωτήματα και το ενδιαφέρον ήταν αμείωτο παρά τον καυτό ήλιο και για πάνω από μιάμιση ώρα.
Σχολιάστε