Μεγάλα ονόματα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου υπό τη σκιά απεργιών…φωτό: Εύη Φυλακτού

Ώρες – ώρες χρειαζόμαστε μια μικρή υπενθύμιση, για να εκτιμήσουμε το πόσο τυχεροί είμαστε, τα τελευταία χρόνια, με τον δρόμο Καλονής – Επιδαύρου. Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, φέρνει κοντά στην περιοχή μας σπουδαία ονόματα του θεάτρου, της μουσικής και της τέχνης. Οι παραστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από το σαββατοκύριακο (1&2 Ιουλίου) που μας πέρασε με την παράσταση της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη με τον Πέτρο Φιλιππίδη.
Ωστόσο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ηθοποιών και του προσωπικού των κρατικών σκηνών απειλούν να αναβάλουν τις πρεμιέρες που έπονται. Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, ο κίνδυνος της αναβολής είναι περισσότερο ορατός, αν όχι βέβαιος για την πρεμιέρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, ενώ μοιάζει πιθανός και για το Εθνικό Θέατρο, στις 15 και 16 Ιουλίου. Ακόμα και η δεύτερη πρεμιέρα του Εθνικού, με τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (στις 5-6/8) δεν αποκλείεται να αναβληθεί. Ηδη άλλωστε η Παιδική Σκηνή του Εθνικού που περιοδεύει με το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, ακύρωσε εκτός έδρας παραστάσεις της.
Η επετειακή παράσταση για τα πενηντάχρονα του ΚΘΒΕ, «Μικρά Διονύσια» δεν κατέβηκε για τις συνηθισμένες πρόβες στην Επίδαυρο, ως είθισται. Ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει αναγγείλει κινητοποιήσεις ενώ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στάσεις εργασίες τις ημέρες και τις ώρες των παραστάσεων, το διήμερο 9 και 10 Ιουλίου (από τις 20.00 ως τις 23.00). Σε συνεννόηση με τον Γιώργο Λούκο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης αναζητεί εναλλακτική ημερομηνία, ώστε να η παράσταση να ανεβεί τον Αύγουστο στην Επίδαυρο. Το κλίμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα στο Εθνικό, όπου η προετοιμασία για τους «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή βρίσκεται μεν στην τελική ευθεία, με τους εργαζόμενοι όμως να οργανώνουν και κινητοποιήσεις τους.
Βασικό αίτημα είναι η μη ένταξη των κρατικών σκηνών σε καθεστώς ΔΕΚΟ σύμφωνα με τον σχετικό νόμο και οι περικοπές _στο ήμισυ σχεδόν_ των εκτός έδρας αποζημιώσεων. Γι΄ αυτό άλλωστε και στο ΚΘΒΕ τα «Μικρά Διονύσια» αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Θέατρο του Δάσους. Το ζήτημα των περικοπών, από 130 ευρώ ημερησίως σε 71 (για διαμονή και φαγητό) γνωστοποιήθηκε στα θέατρα προ είκοσι ημερών με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών _ το θέμα χειρίζεται το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη. Οι πληροφορίες θέλουν να γίνονται προσπάθειες ώστε να καλυφθεί, τελικά το ποσό της διαφοράς. Ωστόσο το ζήτημα που αφορά στη μη ένταξη των θεάτρων στις ΔΕΚΟ είναι πιο σύνθετο. Αν και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος μελετά το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας επιτροπής που θα διαχειρισθεί το πρόβλημα σε συνεργασία ΥΠΠΟ και ΥΠΟΙΚ, ο χρόνος πιέζει και λύσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Πρόθεσή του είναι η αναζήτηση εξαιρέσεων που θα καταστήσουν, πιο ανεξάρτητες, τις λειτουργίες των Κρατικών Σκηνών.
Προς το παρόν ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Σωτήρης Χατζάκης αναζητούν λύσεις και εναλλακτικές, συναντούν τους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα. Παράλληλα υπολογίζουν και τις ζημιές από την ακύρωση της περιοδείας _που μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά, στις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της Επιδαύρου για φέτος το καλοκαίρι, που μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα ακυρωθούν.

φωτό: Τάσος Βρεττός

Μόνικα
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου – 8-9 Ιουλίου 20.30
Σε μια εντελώς διαφορετική συναυλία «στη μαγική αυτή γωνιά της Ελλάδας» παρουσιάζει τη δουλειά της η Μόνικα. Με το γνώριμο απέριττο ύφος και κύριο άξονα την ερμηνεία της, θα παίξει στο πιάνο και την κιθάρα –συνοδευόμενη από χορωδία και έγχορδα– καινούργια αλλά και παλαιότερα αγαπημένα της τραγούδια από τα άλμπουμ Avatar και Exit. Μας καλεί σε μια από τις «πιο εμπνευσμένες στιγμές της, μακριά από τον ηλεκτρισμό και την πολύβουη ένταση».

Εθνικό Θέατρο – Σταμάτης Φασουλής: Σκηνοβάτες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου – 15-16 Ιουλίου, 21:00
Σε μια ετερόκλητη σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας για να φτάσει στη Pωμαϊκή περίοδο, η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής. Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας –εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές– συνθέτουν ένα πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ!

Μια παράσταση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από τις αναλογίες του χθες και του σήμερα, που εναλλάσσει το κωμικό με το τραγικό και κλείνει το μάτι στον σύγχρονο θεατή.

Συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Vassiliko
15-16 Ιουλίου , 21:30
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Δύο καλλιτέχνες, συγγενείς εξ αποστάσεως από πάντα, που τον τελευταίο χρόνο έχουν αναγάγει σε τέχνη την έννοια της διασκευής, συναντώνται πρώτη φορά επί σκηνής.

Το απρόβλεπτο είναι αυτό που τους καλεί, μαζί και εμάς, σε μια αναμφίβολα πρωτότυπη συναυλία που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Ανιχνεύοντας διαρκώς νέους μουσικούς δρόμους, η Δήμητρα Γαλάνη έχτισε ξανά τα τραγούδια του ρεπερτορίου της, ενώ ο Vassilikos έδωσε σε μεγάλες διεθνείς επιτυχίες το δικό του άγγιγμα. Η συνεργασία τους περιλαμβάνει οτιδήποτε «αληθινό» –ελληνικό ή ξένο– που αντέχει στο χρόνο.

Αντώνης Αντύπας Μήδεια του Ευριπίδη
22-23 Ιουλίου, 21:00
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
«Αβάσταχτη ζημιά έγινε η ζωή μου», αναφωνεί η Μήδεια. Πλάσμα σκοτεινό και γοητευτικό, η βάρβαρη μάγισσα από την Κολχίδα, εγγονή του Ήλιου, οδηγήθηκε από τον έρωτά της στον Ιάσονα, πρόσφυγας στην Κόρινθο. Εδώ βιώνει την προδοσία και μηχανεύεται την πιο σκληρή τιμωρία.

Τραγωδία του έρωτα και της εκδίκησης, η Μήδεια (431 π.Χ.) θίγει ταυτόχρονα πολύπλοκα ζητήματα μέσα από την αβυσσαλέα σύγκρουση των φύλων αλλά και των διαφορετικών πολιτισμών.

Τη διάσημη ηρωίδα ερμηνεύει η Αμαλία Μουτούση πλαισιωμένη από ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών.

Ο Γνωστός μας Άγνωστος κύριος Γκάτσος
22-23 Ιουλίου, 21:30
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Μέσα από μια ευφάνταστη μουσικοθεατρική παράσταση, ο ποιητής της Αμοργού και πολυαγαπημένος στιχουργός, που σφράγισε με την παρουσία του το έργο μιας ολόκληρης γενιάς ποιητών και μουσικών, ξαναμιλά στις καρδιές του κόσμου.

Η πρόσκληση στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τον Νίκο Γκάτσο, μέσα από μια παράσταση που αποδίδει με ευαισθησία, χιούμορ και ζωντάνια τη δυναμική του ποιητή και της εποχής του, ανατρέχοντας παράλληλα στην ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων της χώρας που τον γέννησε.

The Bridge Project, από την Bank of America Merrill Lynch : William Shakespeare, Ριχάρδος ο Γ’
29-30 Ιουλίου, 21:00
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
O Σαμ Μέντες, στo πλαίσιο του Bridge Project, επιστρέφει στο θέατρο για να σκηνοθετήσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Old Vic, Κέβιν Σπέισι, στον Ριχάρδο Γ΄. Οι δύο καλλιτέχνες συναντώνται εκ νέου στο διατλαντικό αυτό εγχείρημα για πρώτη φορά μετά την ταινία American Beauty, που χάρισε και στους δύο τα βραβεία BAFTA και Όσκαρ.

Ο θίασος επανδρώνεται και πάλι με κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς ηθοποιούς και ξεκινά μια διεθνή περιοδεία προτού καταλήξει στη σκηνή του BAM στη Νέα Υόρκη.

O Σαμ Μέντες, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Donmar Warehouse επί μία δεκαετία, έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις στο Βασιλικό Σαιξπηρικό Θέατρο, στο Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας, στο Γουέστ Εντ και το Μπρόντγουεϋ. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες Ο δρόμος της απώλειας και Ο δρόμος της επανάστασης.
Ο Κέβιν Σπέισι, τα τελευταία χρόνια πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις του Old Vic Inherit the Wind, Speed-the-Plow, A Moon for the Misbegotten και Ριχάρδος Β΄.

Για περισότερρες πληροφορίες http://www.greekfestival.gr/gr/program
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Travon says:

    Wonderful explnaaiotn of facts available here.

Σχολιάστε