Μέχρι τις 15 Ιουνίου ο Κώστας Παπανικολάου στη CitronneΜάιος. Σύμβολο της άνοιξης και της νεότητας. Μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης αλλά και, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, μήνας φορτισμένος από μαγική επήρεια. Ο Μάιος είναι ο μήνας της μετάβασης προς το καλοκαίρι. Το ταξίδι στις εποχές του χρόνου, με αποσκευές τις αισθήσεις.
Όπως το εικαστικό ταξίδι του ζωγράφου Κώστα Παπανικολάου «από την Καισαριανή στον Πόρο», που άνοιξε το εικαστικό καλοκαίρι της Γκαλερί Citronne στον Πόρο.
Ο Κώστας Παπανικολάου χαρτογραφεί σε αυτή την έκθεση, την αγαπημένη του διαδρομή από το εργαστήρι του στην Καισαριανή, στο «ησυχαστήριο» του στο Λεμονοδάσος.
Το έργο του είναι ρεαλιστικό, ωστόσο δεν προσπαθεί να αναπαραστήσει πιστά την πραγματικότητα. Ζωγραφίζει τα Αθηναϊκά αστικά τοπία, τα τοπία του Πόρου, τη θάλασσα, τους λόφους, τα σύννεφα, με μια αφαιρετική διάθεση, αντιδρώντας συναισθηματικά σε αυτό που βλέπει και χτίζοντας με μια σύνθετη παλέτα χρωμάτων. Το χρώμα ξεφεύγει από το ρεαλισμό για να αποδώσει ένα τοπίο φορτισμένο, σύνθετο, χωρίς όμως να χάνει την αρμονική του ενότητα.
Όπως και ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει:
“Με έλκει το ωραίο, ένα τοπίο, μια θάλασσα. Αλλά πώς θ’ αποφύγει ο ζωγράφος το καρτ-ποστάλ… πώς θα μεταφράσει το θέμα του σε καθαρά ζωγραφικές αξίες; … Το πιο δύσκολο είναι να πάρεις κάτι τρομερά οικείο και καθημερινό, όπως είναι η θέα του Πόρου από τον Γαλατά με μια βάρκα γεμάτη επιβάτες για τον Πόρο. Δοκίμασα μια άλλη προσέγγιση. Έβαψα τον ουρανό κίτρινο, που δεν είναι ποτέ κίτρινος. Έδωσα στη θάλασσα ένα χρώμα που το έχει σπάνια, σκούρο μπλε και την έκανα σαν μακαρονάδα. Γιατί αλλιώς θα μου βγαίνε τελείως κοινότυπη… Εδώ η θάλασσα είναι κόκκινη γιατί είναι απόγευμα, το καράβι και οι άνθρωποι υποτυπώδεις…”
Τα εγκαίνια της έκθεσης του Κώστα Παπανικολάου στην Γκαλερί Cintronne, έγιναν το Σάββατο στις 21 Μάη – μέρα της γιορτής του καλλιτέχνη –  και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου.   
Source: Saronic Magazine 
Σχολιάστε