Λευτεριά στον Αϊ Βασίλη! Λευτεριά σε όλους μας!Στο πνεύμα των Χριστουγέννων της κρίσης κινείται πλέον για τα καλά ο Πόρος. Τα Χριστούγεννα της λιτότητας βρίσκουν τους Έλληνες να τα γιορτάζουν ταπεινά, κοντά ο ένας στον άλλον. Ίσως για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία ο καταναλωτισμός, η μόστρα και η υπερβολή περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ο κόσμος μαζεμένος, φοβισμένος και ανασφαλής από τα «χαστούκια», ψάχνει να βρει διέξοδο στην επικοινωνία με τον διπλανό του. Οι άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια. Το πνεύμα των ημερών; Αλληλεγγύη. Πραγματικά, αν περιμέναμε αυτή την κρίση για να ξαναγίνουμε άνθρωποι, τότε καλώς μας ήρθε.

Ο Δήμος Πόρου, έχει στολίσει το νησί. Λαμπιόνια που τις προηγούμενες χρονιές τα είχαμε ως δεδομένα, φωτίζουν το σκοτάδι των ημερών μας. Στην πλατεία του Δημαρχείου, ένα ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο με την μεγάλη κιτς φάτνη από κάτω, είναι ό,τι το καλύτερο για να θυμηθούμε ότι είναι μέρες γιορτών. Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα του 2008, κανείς σήμερα δε νιώθει την ανάγκη να κάψει κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο για να εκφράσει την οργή του για τη σαπίλα γύρω. Ίσα-ίσα, το δέντρο αυτή την εποχή, είναι θεραπευτικό.

Πιο κάτω στην Πούντα, το όμορφο παλιό tρεχαντήρι «Πέρλια» που χρόνια το προσπερνούσαμε κάτω από τη Βίλλα Γαλήνη, είναι φέτος στολισμένο από τα αδέρφια Βίκου, στην ιστορική γειτονιά των ψαράδων.
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, έχουν και φέτος την τιμητική τους. Μελομακάρονα και δίπλες στολίζουν τις βιτρίνες και η μυρωδιά βουτύρου από τους φρέσκους κουραμπιέδες, σου «σπάει» τη μύτη από μακριά.

Όλα τα εμπορικά, οι καφετέριες και τα εστιατόρια έχουν στολιστεί και διάφορα «events», έχουν ήδη ανακοινωθεί για το διήμερο των γιορτών.

Bazaars με χειροποίητα και μεταχειρισμένα αντικείμενα σε διάφορα σημεία του νησιού. Στο παλιό ταχυδρομείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Η Ποριώτισσα» έχει στήσει την εορταγορά της εδώ και αρκετές μέρες. Όπως μας είπαν, θα παραμείνει ανοικτή και για λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα. Στην άλλη πλευρά του Πόρου, στο Λύκειο στον Άγιο Στέφανο, η 2α Λυκείου Πόρου, διοργανώνει Bazaar μέχρι την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.
Χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις και προβολές, θα χαρίσουν το χαμόγελο στα παιδιά. Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, 15 παιδάκια της Β Δημοτικού, έδωσαν μια ξεχωριστή παράσταση με το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Αι-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους». Υπέροχη διασκευή σε σκηνοθεσία της δασκάλας των παιδιών Όλγας Βογιατζή και σκηνικά του Σπύρου Μπορμπαντωνάκη και του Βαγγέλη Βίκου. Ο Αϊ Βασίλης κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε 180 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή, για σωρεία αδικημάτων, αλλά τελικά τον απελευθέρωσε ο… λαός. Γιατί το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά…
Την παραμονή των Χριστουγέννων, η Κινηματογραφική Λέσχη του Συλλόγου Πολιτών & Καταναλωτών Πόρου, προγραμματίζει προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας για τα παιδιά και στις 27 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Πόρου φιλοξενεί το Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο Δέντρο το οποίο θα δώσει δωρεάν την θεατρική παράσταση “Αμυγδαλοτσακίσματα” στο κτήριο Συγγρού.
Σε πείσμα όλων, τα Χριστούγεννα στον Πόρο, θα είναι όμορφα φέτος…
Σχολιάστε