Καλαυρεία : η πόλη, ο θεός, η θάλασσα – 15 χρόνια ανασκαφώνΤο Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ΄΄Ιερό του Ποσειδώνα 1997 – 2011΄΄ που διοργάνωσε ο Δήμος Πόρου προς τιμή των επιστημόνων του Ερευνητικού Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Το ΄΄παρών΄΄ τους στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι της Σουηδικής Πρεσβείας, του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, τα μέλη του Ερευνητικού Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία : η πόλη, ο θεός, η θάλασσα΄΄, η τέως αρχαιολόγος της περιοχής μας κ. Ελένη Κονσολάκη, εργαζόμενοι στο Μουσείο και στο Πρόγραμμα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος αρχαιόφιλων από τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός στο χαιρετισμό του, εξήρε το έργο που πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Κ αλαυρείας κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων, ευχαριστώντας την αρχαιολόγο κ. Κονσολάκη που πρότεινε στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο να συνεχίσει τις ανασκαφές στον χώρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την πρώτη περίοδο ανασκαφής, το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι έρευνες, το Ερευνητικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Σουηδίας που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Στη συνέχεια προσέφερε εκ μέρους του Δήμου Πόρου στον Διευθυντή του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και στους ομιλητές την έκδοση ΄΄Το ωραίο νησάκι νάτο!΄΄ του Γ. Αθανασίου με παλιές φωτογραφίες του Πόρου και αναμνηστικό σελιδοδείκτη – χαρτοκόπτη με το έμβλημα του Δήμου Πόρου, με την ευχή να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο που πραγματοποιούν στον τόπο μας .
Ο Διευθυντής του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Διευθυντής του Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄ κ. Άρτο Πέντινεν έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στην 15ετή ανασκαφική έρευνα και τα ευρήματα, τονίζοντας ότι η επιτυχία που σημειώνει η ανασκαφή στον Πόρο οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην συνεργασία των μελών της επιστημονικής ομάδας που παραμένουν τα ίδια παρά το πέρασμα τόσων χρόνων, στην ομάδα των εργατών και στην διαχρονικά αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Πόρου.
Στην συνέχεια μίλησε η αρχαιολόγος κ. Μαρί – Φρανσουάζ Μπιγιό, μελετήτρια των ευρημάτων κεραμικής, η οποία έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για το είδος των κεραμιδιών που χρησιμοποιούνταν στα κτίρια, ακόμα και σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Τέλος, ο Εμμάνουελ Σαβίνι, αρχαιολόγος ειδικευμένος στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) και στην πληροφορική της αρχαιολογίας και υπεύθυνος για την καταγραφή, χωρομέτρηση, ψηφιακή χαρτογράφηση του Ιερού του Ποσειδώνα μίλησε για το πόσο η σύγχρονη τεχνολογία βοηθά στη δημιουργία τρισδιάστατων απεικονίσεων, αναφερόμενος στον τρόπο και τον χρόνο που απαιτείται για την δημιουργία τους και την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων.
Σχολιάστε