Ιούνιος ο μήνας κοινωνικού φωτορεπορτάζ στο Παλιό Λιτρίβιsocial photography posterΑπό τις 7 Ιουνίου και για ολόκληρο το μήνα η «Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι» φιλοξενεί ομαδική έκθεση κοινωνικού φωτογραφικού ρεπορτάζ. Ο Μπάμπης Κανατσίδης, ο Χάρης Λεβέντης και η ομάδα Collettivo Fotosocial από την Ιταλία μάς δείχνουν όλες τις διαφορετικές όψεις του Κοινωνικού Φωτογραφικού Ρεπορτάζ, από φωτογραφία δρόμου μέχρι φωτογραφία δηλωτική διαθέσεων και προθέσεων για εναλλακτικούς τρόπους κοινωνικής οργάνωσης και θέασης της κοινωνικής -και όχι μόνο- ζωής.

 

Μπάμπης Κανατσίδης

 

«Το κοινωνικό φωτορεπορτάζ μετατρέπει τον φωτογράφο σε “υβρίδιο”. Έναν “άνθρωπο-κάμερα”, με μια φωτογραφική μηχανή μόνιμα στερεωμένη στο μπράτσο του, που στόχος του είναι να δραπετεύσει από τα εργαστήρια και να μεταφέρει συναίσθημα και ενέργεια. Την ανθρώπινη υπόσταση -με απόλυτη υποκειμενικότητα- μέσα από τις εικόνες που απαθανατίζει.
Τα απαραίτητα συστατικά για έναν κοινωνικό φωτορεπόρτερ είναι πρώτα απ’ όλα η κοινωνική ευαισθησία και ο ρομαντισμός. Επίσης, βασική προϋπόθεση για πετυχημένο κοινωνικό φωτορεπορτάζ αποτελεί το θάρρος, το χιούμορ και ο χαμαιλεοντισμός. Να μπορείς δηλαδή να περνάς απαρατήρητος ανάμεσα στους ανθρώπους, στο χώρο που φωτογραφίζεις. Το… βιονικό αριστερό μάτι είναι το αποτέλεσμα από την πολυετή καταγραφή κοινωνικών εικόνων, μέσα από το ρόλο της “μύγας στον τοίχο”…»

 

Χάρης Λεβέντης

 

«Το κοινωνικό ρεπορτάζ βρίσκεται στην καρδιά του έργου του Χ.Λ. Η πρώιμη για εκείνον, ως ερασιτέχνη, φωτογραφία δρόμου αφορούσε την αστική Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του 1990. Καθώς οι νόμοι της αλλαγής μεταβάλλουν ατομικές και συλλογικές αντιλήψεις, καθώς και τα τοπία που μας περιβάλλουν, έτσι αλλάζει και το περιεχόμενο της φωτογραφικής αναζήτησης. Υπάρχει αυτό που “είναι” και υπάρχει και αυτό που “εν δυνάμει είναι”. Ίσως είναι δύσκολο κάποιες φορές να πραγματωθούν και τα δύο μέσω της αποτύπωσης μίας και μόνο εικόνας. Πέρα από την ατομικιστική φύση των πραγμάτων που “είναι” στο “εδώ και τώρα”, ξεπροβάλλει και η πιθανολογία μιας κοινωνικής εξέλιξης προς μια πιο ευτυχισμένη, υγιή και ειρηνική ζωή. Τα παλλόμενα οικοσυστήματα και ανθρωπότητες δύνανται να ευημερήσουν εφόσον επικρατήσει μια συνεργατική συνείδηση. Αυτό είναι ορατό και στη φύση της φωτογραφικής τεχνoτροπίας, άλλωστε, όπως και κάθε εξελισσόμενης τεχνικής, συστήματος και νοοτροπίας. Το πέρασμα από την ατομικότητα, μέσω της αποδέσμευσης και της απελευθέρωσης (ή επανάστασης, αν προτιμάτε) προς τη συλλογικότητα και την κοινότητα στις ανερχόμενες νέες κοινωνίες, πέρα από άκαμπτους θεσμούς, προσδιορίζει την πορεία του φωτογραφικού έργου και συνάμα διαλαλεί τη στροφή προς έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, σκέψης και δράσης. Τα έργα της παρούσας έκθεσης, συμμορφώνονται με τα παραπάνω και προσφέρουν θεμέλια για παιχνιδιάρικη διάθεση μέσα στην φυσική μας ισορροπία».

 

Collettivo Fotosocial

 

«Κοινωνικά ΦωτοΥπεύθυνοι. Όταν καταλαβαίνεις ότι το ταξίδι, ακόμα και αν έχει γίνει πριν από πολύ καιρό, το διηγείσαι ακόμα, συνειδητοποιείς ότι δεν έχει τελειώσει ποτέ. Όπως όταν διηγείσαι την ιστορία κάποιου, συνειδητοποιείς ότι μιλάς με τη φωνή του, μεταφέρεις τη σκέψη του. Γίνεσαι το μεγάφωνό του. Γίνεσαι κομμάτι της ιστορίας του. Εμείς αποφασίσαμε να ενισχύσουμε αυτές τις ιστορίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διηγήσεις που ακούσαμε στα ταξίδια μας μέσα από τις φωτογραφικές εικόνες. Για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σε όλους τι υπάρχει εκτός από την αυλή μας. Εμείς στο Collettivo Fotosocial πιστεύουμε ότι αν μια φωτογραφία μπορεί να διηγηθεί, να αποκηρύξει αδικίες, να αποκαλύψει ήθη και κουλτούρες, να ξυπνήσει συνειδήσεις και ευαισθησίες μέσα από απλές εικόνες της καθημερινότητας, έστω και σε δύσκολες πραγματικότητες, τότε μπορούμε να την ορίσουμε ως “κοινωνική”. Δεν έχουμε τα τεκμήρια για να διηγηθούμε τη “Μία Ιστορία”, αλλά αυτό που ξέρουμε ότι είδαμε και ακούσαμε. Μας επιτρέπουμε να το κάνουμε αυτό γιατί μάθαμε να βαδίζουμε ανάμεσα στους πολιτισμούς και τους πληθυσμούς χωρίς δισταγμό, χωρίς προκαταλήψεις. Μάθαμε να ακούμε τις ιστορίες του κόσμου υποσχόμενοι να τις διηγηθούμε, αφού τις έχουμε καταγράψει με το φως».

 

Πληροφορίες έκθεσης

Διάρκεια: 7-30 Ιουνίου 2013

Ωράριο λειτουργίας: 10:30-14:30 & 18:30-21:30 καθημερινά.

Δευτέρες κλειστά.

 

«Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι»

Λεωφ. Δουζίνα 138, Πούντα, 180 20 Πόρος

www.stopaliolitrivi.gr

+30 2298 22378

stopaliolitrivi@gmail.com

Facebook: http://www.facebook.com/stopaliolitrivi

Skype IM: stopaliolitrivi

Twitter: twitter.com/stopaliolitrivi
Σχολιάστε