Η τέχνη σε ένα… παλιό λιτρίβιlitriviΜια νέα προσπάθεια ξεκινάει στον Πόρο, με τη δημιουργία ενός πολυχώρου που θα φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και συναντήσεις για την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού σε παιδιά και ενηλίκους.
“Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι” είναι ένας πολυχώρος στην Πούντα στον Πόρο, που φιλοδοξεί να γίνει σημείο δημιουργικών συναντήσεων και καλλιτεχνικής έκφρασης. Ένα από τα πιο παλιά λιοτρίβια του Πόρου, ανακαινισμένο στο πνεύμα του παραδοσιακού οικισμού, ανοίγει τις πόρτες του για να στεγάσει κάθε μορφή διαλόγου που έχει σαν αφετηρία και σαν προορισμό τον πολιτισμό.
Στην παραλιακή οδό του Πόρου, στην περιοχή της Πούντας, μια γκαλερί 90 τ.μ. φιλοξενεί τη δουλειά νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, «για να μαθαίνουν οι παλιοί και να θυμούνται οι νέοι». Γιατί σε αυτή τη γωνιά της τέχνης τίποτα δεν είναι παγιωμένο και κλειστό. Η «Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι» αναζητά νέες ματιές παντού, από τη διπλανή πόρτα έως ένα διαδικτυακό τόπο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Εικαστικά
Φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, video art, αυτές και άλλες εικαστικές τέχνες βρίσκουν ένα φιλόξενο χώρο στον Πόρο. Έναν πολυχώρο έκφρασης, μοιράσματος και διαλόγου ανάμεσα στις ίδιες τις τέχνες, αλλά και ανάμεσα στους ανθρώπους τους, καλλιτέχνες και κοινό. Οι θέσεις, οι ρόλοι, τα εκφραστικά μέσα και οι τρόποι αλλάζουν, σε ένα καλειδοσκόπιο δημιουργικής χαράς. Η «Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι» προσφέρει ένα πεδίο έκφρασης σε αυτό το διάλογο με εκθέσεις, συναντήσεις και σεμινάρια που έχουν ως αντικείμενο τη θεωρία αλλά και την πράξη της τέχνης.

Παράλληλα, φιλοδοξεί να συμβάλει και στο εκφραστικό και δημιουργικό «άνοιγμα» νέων ανθρώπων. Οργανώνει και φιλοξενεί παιδικά εργαστήρια, δημιουργικές ομάδες ενηλίκων, εργαστήρια χειροτεχνίας, συναντήσεις ανταλλαγής σκέψεων, γνώσεων και τεχνικών, που έχουν στόχο το κέντρισμα της φαντασίας και της έκφρασης. Στον πολυχώρο διοργανώνονται επίσης θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια, με εισηγητές με γνώσεις και μεράκι.

Λογοτεχνία
Στον πολυχώρο λειτουργεί αναγνωστήριο με μια μικρή, αλλά φιλόδοξη, βιβλιοθήκη, για όσους επιθυμούν να ξεφυλλίσουν ή να διαβάσουν κάποιο βιβλίο μέσα στο φιλόξενο χώρο του. Στα άμεσα σχέδια του πολυχώρου είναι η δημιουργία λέσχης βιβλίου, μέσα από την οποία θα διοργανώνονται λογοτεχνικές συναντήσεις και εκδηλώσεις με αντικείμενο την αγαπημένη ασχολία του διαβάσματος αλλά και της συγγραφής.
Ο πολυχώρος επίσης διοργανώνει και φιλοξενεί σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής, λογοτεχνικής μετάφρασης και άλλων συναφών, θεωρητικών και πρακτικών, γνωστικών τομέων.
Performing arts
Στο ταξίδι της Τέχνης στο Παλιό Λιτρίβι η μουσική είναι συνοδοιπόρος, με μελωδίες και ρυθμούς να συνοδεύουν τη διαδικασία της οργάνωσης και της υλοποίησης των καθημερινών θαυμάτων που συμβαίνουν στο χώρο. Η μουσική, ωστόσο, εκτός από συντροφιά, είναι έκφραση και μοίρασμα. Ο πολυχώρος φιλοξενεί μουσικές ζωντανές ή από πλατό και συναντήσεις φίλων της μουσικής, από όποια θέση κι αν προτιμούν να την προσεγγίζουν.

Θέατρο, κινηματογράφος, χορός, δραματοποιημένο παραμύθι, stand-up comedy και άλλες μορφές ερμηνευτικών τεχνών φιλοξενούνται επίσης στο χώρο, με προβολές αλλά και με ζωντανές παραστάσεις. Με τη δημιουργία μάλιστα σταθερής θεατρικής ομάδας, στόχος είναι η μετάβαση από τη θέση του θεατή σε αυτή του δημιουργού παραστατικών έργων για όσους φίλους το επιθυμούν.

Στον πολυχώρο οργανώνονται και φιλοξενούνται μουσικά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους, καθώς και σεμινάρια για τη θεωρία και την ιστορία των παραστατικών τεχνών.
Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του πολυχώρου “Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι”
Σχολιάστε