Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας με μελωδίες του Γιάννη Μαρκόπουλου (video)12120004

Η μοίρα κι ο καιρός το `χαν ορίσει/ Παρασκευή το βράδυ στις εννιά / κι η νύχτα χίλια χρόνια να γυρίσει/ Στο τέλος της γιορτής να τραγουδήσει/ αυτός που δεν εγνώρισε γενιά/ και του καημού την πόρτα να χτυπήσει…

Οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου στα «Λόγια και τα χρόνια» ίσως να περιγράφουν αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου στην παραλία του Γαλατά.

Ο τρανός Έλληνας μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, με περισσότερα από 30 άτομα επί σκηνής,  χάρισε ένα μελωδικό μάθημα νεοελληνικής ιστορίας σε περισσότερα από 1000 άτομα που παρακολούθησαν την συναυλία του.

Οι μελωδίες του Γιάννη Μαρκόπουλου προκαλούν δέος. Περιγράφουν την Ελλάδα. Την δική του Λένγκω… Νότα, νότα. Στίχο, στίχο.

Στο πλάι του οι αειθαλείς συναγωνιστές του: Ο Λάκης Χαλκιάς και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, πλαισιωμένοι από νέους και ταλαντούχους τραγουδιστές: Δάφνη Ζουρνατζή, Αγγελο Ανδριανό και Μαρία Λυμπεράκου.

Μαζί του και η θαυμάσια ορχήστρα του. Μια ορχήστρα, που όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν έχει γίνει δυνατό να χρηματοδοτηθεί στην Ελλάδα, αλλά μόνο στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία) όπου θα πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια περιοδεία. Συγκλονιστική ήταν και η πολυμελής χορωδία. Η μικτή χορωδία Libro Coro σε διδασαλία Ανθής Γουρουντή τον ακολουθεί σε κάθε περιοδεία του.

Η συναυλία μας ταξίδεψε στα γνωστά κομμάτια που έχει συνθέσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, αλλά και σε πρόσφατα τραγούδια, που συνεχίζει να γράφει. Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη, Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, Τα λόγια και τα χρόνια, Μαλαματένια λόγια, Χρώματα κι αρώματα, Πέρα από τη θάλασσα κ.α.

Η συναυλία διοργανώθηκε από τον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων και την Περιφέρεια Αττικής.

«Στον Πόρο, στην βίλα Γαλήνη, ο Σεφέρης έγραψε την Κίχλη. Η Κίχλη συμβολίζει μια Ελλάδα που βουλιάζει αλλά ξανασηκώνεται{…]Είμαστε 12 εκατομμύρια, όλοι επώνυμοι στην Ελλάδα. Κανείς δεν είναι ανώνυμος. Αφιερώνω τη συναυλία σε όλους τους νέους.  Ευχαριστώ τους μουσικούς, τους τραγουδιστές και την χορωδία που με ακολουθούν σε μια επώδυνη πορεία που κάνω αυτό τον καιρό, να ξανασηκώσουμε αυτά που χρειάζεται να ακούει ο τόπος μας. Από το δημοτικό τραγούδι, την αρχαία Ελλάδα. Από όλες αυτές τις δυνάμεις που έχουμε μέσα μας και δεν πρέπει να τις αφήσουμε ποτέ» δήλωσε κλείνοντας τη συναυλία ο μουσικοσυνθέτης και αποθεώθηκε από το κοινό.
Σχολιάστε