Η Ελλάδα στην Κρίση: Έκθεση ζωγραφικής της Λιάνας Μελισσαράτου στο ΣυγγρούlianaΑπό τις 13 έως τις 16 Αυγούστου, η αίθουσα του Κτηρίου Συγγρού θα φιλοξενήσει την ατομική έκθεση της ζωγράφου Λιάνας Μελισσαράτου με τίτλο «Η Ελλάδα στην κρίση». Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 13 Αυγούστου στις 19:00 και η ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 και από τις 19:00  μέχρι τις 23:00.

Η Λιάνα Μελισσαράτου αναφέρει για την έκθεση:

«Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι ένα μέρος μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης – έρευνας της κοινωνικής παρακμής που βιώνει τον τελευταίο καιρό η χώρα μου. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε το 2011 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Είναι ένα «δοκιμιακό» έργο τέχνης και ως εκ τούτου θα πρέπει να ιδωθεί σαν σύνολο και όχι σαν πίνακας ξεχωριστά – με τον ίδιο τρόπο που σε ένα βιβλίο δεν κρίνεται η κάθε σελίδα του αλλά μόνο αφού αυτό έχει διαβαστεί ολόκληρο. Επιπλέον, η ζωγραφική μου θεωρώ ότι είναι σαν μια ταινία όπου η κάμερα πότε εστιάζει σε συγκεκριμένα στιγμιότυπα και άλλοτε απομακρύνεται, συλλαμβάνοντας τη γενική εικόνα των μοτίβων και των αριθμών.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται  (απλό χαρτί και κάρβουνο), το χρώμα- εν τη απουσία του (μαύρο, λευκό και γκρι)- τονίζουν την γενική αίσθηση που επικρατεί σε αυτήν την «γκρίζα» ιστορική περίοδο. Τα έργα μου δεν σκοπεύουν να θεωρηθούν «χαριτωμένα»  και δεν έχουν διακοσμητική «διάθεση». Προσπάθησα να αποφύγω οποιαδήποτε προσπάθεια «εξωραϊσμού» της φόρμας και ζωγραφικά εφέ.

Το θεματικό περιεχόμενο αποδίδεται με τη χρήση κλασικών πλαστικών στοιχείων – λύσεων (όπως κάθετες και οριζόντιες γραμμές, χρυσή τομή, πυραμιδική σύνθεση, το χρωματικό κανόνα του Πολύκλειτου κ.α.) και έχει ως στόχο την αποκάλυψη μιας ιδέας και όχι απλά τη δημιουργία μιας απλής εικόνας.

Ο γενικός τίτλος της έκθεσης είναι: «Η Ελλάδα σε κρίση» και χωρίζεται σε 3 κεφάλαια.

  1. Το Πρόβλημα
  2. Η Κατάσταση
  3. Η Λύση

Όταν ήμουν φοιτήτρια, ο δάσκαλος μου στη Σχολείο Καλών Τεχνών Δ. Μυτταράς είχε πει σε μια ανάλογη περίοδο της χώρας μας: «αντί να βγω στο μπαλκόνι ουρλιάζοντας, ζωγραφίζω». Τότε, με το πάθος της νιότης μου δεν μπορούσα να καταλάβω τα λόγια του».

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Αριστ. Παν. Αντάνης says:

    Εμείς οι Ποριώτες, που δεν έχουμε τη τύχη να παρευρισκόμαστε στον Πόρο,όποτε θέλουμε, ώστε να απολαμβάνουμε και τα πολύ αξιόλογα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των συμπατριωτών μας, σε όλες τις μορφές της τέχνης (Ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική, χορός κλπ), έχουμε επικαλεστεί την καλοσύνη των αρμοδίων να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους κάποια ενδεικτικά από αυτά τα έργα. Ήδη υποβάλλω και πάλι τη θερμή παράκληση σε όποιον έχει τη δυνατότητα και την καλοσύνη να μας δώσει τη χαρά να απολαύσουμε, έστω και από μακριά, κάποια δείγματα της δουλειάς, από την ήδη τρέχουσα έκθεση, της αγαπητής μας Ποριώτισσας ζωγράφου Κυρίας Χρυσούλας Δάγκλη- Λάζαρη. Ευχαριστούμε από καρδιάς, εκ των προτέρων.
    Άρις Αντάνης

Σχολιάστε