Η Έφη Παλαιολόγου στην «Πολυγλωσσία»Έργα της της διακεκριμένης Ποριώτισσας εικαστικού φωτογράφου Εφης Παλαιολόγου, θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν τον εκθεσιακό χώρο «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011. Η έκθεση με τίτλο «Πολυγλωσσία» -που εγκαινιάστηκε στις 15 Μαρτίου – αφενός αφορά εν ζωή καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν γεννηθεί ή ζουν και δημιουργούν εκτός Ελλάδας, στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, και αφετέρου έχει βασικό αίτημα να καλύψει όλα τα μέσα εικαστικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, προβολές βίντεο, έργα πολλαπλών μέσων [multimedia], φωτογραφία, κολλάζ, σχέδιο), διαμέσου ενός μεγάλου φάσματος ηλικιών.

Ο τίτλος αποδίδει το ύφος της, τόσο επειδή οι καλλιτέχνες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και, κατά συνέπεια, μιλούν διάφορες γλώσσες και είναι φορείς διαφορετικών πολιτισμικών συνθηκών, παραστάσεων και βιωμάτων, όσο και επειδή εκφράζονται με διαφορετικές εικαστικές γλώσσες.

Η πρόκληση της έκθεσης είναι να μπορέσει να καταδείξει τις σχέσεις και τις αποκλίσεις (όσον αφορά, για παράδειγμα, τα εκφραστικά μέσα που επιλέγουν ή τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν), αφενός ανάμεσα σε καλλιτέχνες περίπου της ίδιας γενιάς σε σχέση με τις αμερικανικές ή ευρωπαϊκές προσλαμβάνουσές τους, και αφετέρου ανάμεσα σε καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών που χρησιμοποιούν το ίδιο εκφραστικό μέσο.

Με την Πολυγλωσσία, οι εικαστικές τέχνες ανακαλούν τα Γράμματα, κάνοντας έτσι μια αναφορά στη διττή δραστηριότητα της Στέγης.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:
Νάσος Δάφνης, Τζoν Χριστοφόρου, Φιλόλαος, Τάκις, Στήβεν Αντωνάκος, Παύλος, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Χρύσα, Κρις Γιανάκος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Αθηνά Τάχα, Στηβ Γιανάκος, Λίντα Μπένγκλις, Κατερίνα Θωμαδάκη / Μαρία Κλωνάρη, Καλλιόπη Λεμού, Τζένη Μαρκέτου, Ζωή Κεραμέα, Μαρία Οικονομοπούλου, Έφη Παλαιολόγου, Ευανθία Τσαντίλα, Μίλτος Μανέτας, Κατερίνα Χρηστίδη, Χριστίνα Δημητριάδη, Βασιλεία Στυλιανίδου, Δημήτρης Tζαμουράνης, Γιώργος Δρίβας, Μαρία Άντελμαν, Γιώργος Γρυπαίος, Μαρία Ζερβού.

Η Έφη Παλαιολόγου είναι γνωστή στο εξωτερικό και ιδιαιτέρως στη Μ. Βρετανία για τις νυχτερινές φωτογραφίες της πόλης.

Η περιπέτειά της στον κόσμο της φωτογραφίας ξεκίνησε όταν απέκτησε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή “σε όχι και πολύ μικρή ηλικία”, όπως εξομολογείται σε παλαιότερη συνέντευξη της στην εφημερίδα «Τα Νέα». “Η φωτογραφία είναι ένα ιδιαίτερο μέσο, που αποδεικνύεται δύσκολο στην πορεία. Η αρχική του όμως ευκολία σε παρασύρει, ενώ γοητευτική αποδεικνύεται και η ιδιαίτερη σχέση της με την πραγματικότητα και τον χρόνο”.
Φωτογραφικές της δημιουργίες βρίσκονται σήμερα τόσο στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο όσο και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.
Η Έφη Παλαιολόγου πιστεύει πως δύο είναι οι κύριοι λόγοι της επιτυχίας της: Το “διαβατήριο” που της προσέφερε το μεταπτυχιακό της στο Royal College of Art του Λονδίνου και το ότι βρέθηκε “στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, δηλαδή στην Αγγλία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρωτοπορία των εικαστικών πραγμάτων”, όπως υποστηρίζει.
Σχολιάστε