Διήμερο πολιτισμού, αρχαιολογίας και… ποδηλάτουDSCN0561Με την εγκαινίαση της έκθεσης “Διάλογοι με τον Χρόνο: ο Κρις Γιανάκος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου”, εορτάστηκε το Σάββατο 18 Μαΐου η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου που έμεινε ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων της αρχαίας και της σύγχρονης τέχνης.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της ιδιοκτήτριας της γκαλερί Citronne κ. Τατιάνας Σπινάρη – Πολλάλη, η οποία είχε την επιμέλεια της έκθεσης και της δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Μουσείου.
DSCN0557
Έτσι το μουσείο μας, εκτός από τα ευρήματα τα οποία παρουσίασε ιδιαίτερα εναργώς η Προϊσταμένη της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Στέλλα Χρυσουλάκη έγινε χώρος φιλοξενίας σύγχρονων έργων τέχνης εμπνευσμένων από την τέχνη του παρελθόντος, χαρίζοντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου έως τις 30 Μαΐου 2013.
DSCN0575
DSCN0552

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το πρωί πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από τον Δήμο Πόρου, την ΕΤΑΠ και την εταιρεία feel good sports ΄΄Ποδηλατοβόλτα΄΄, που σχεδίασε και υποστήριξε ο φίλος του Πόρου Γιώργος Αμυράς. Οι ποδηλάτες απόλαυσαν τα βόλτα και τέλος, έδωσαν το ΄΄παρών΄΄ στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιερό του Ποσειδώνα στις 11 το πρωί.
IMGP4557
Η ξενάγηση έγινε από τον Διευθυντή του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθήνας – Διευθυντή του Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄ κ. Άρτο Πέντινεν και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών από τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας.
DSCN0584
Φέτος, η επιστημονική ομάδα του Προγράμματος ΄΄Καλαυρεία΄΄ δεν προχώρησε σε νέες έρευνες αλλά μερίμνησε για την συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου και για την τοποθέτηση πρόσθετων ενημερωτικών πινακίδων.
Όλοι εξέφρασαν την ευχή να συνεχιστεί το επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα με την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης από το Ερευνητικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Σουηδίας και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την καθιερωμένη ξενάγηση τον Μάιο του 2014.
DSCN0588

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη συνάντηση των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου από τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας και των Μεθάνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Δήμου Πόρου.
Την πρόταση που αφορούσε την ίδρυση Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου διατύπωσε με ευγένεια, δυναμισμό και ενάργεια η κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, Προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορείας, και βρήκε θετική ανταπόκριση από όλους τους συμμετέχοντες, καθώς εκφράστηκε η βούληση ο υπό δημιουργία Σύλλογος να υποστηρίξει το έργο της αρμόδιας αρχαιολόγου κ. Μαρίας Γιαννοπούλου και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων και να αναδείξουμε τον τόπο μας ως ένα χώρο με πολιτισμό πάνω από 15.000 χρόνια.
DSCN0593
Η ΚΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, πραγματοποιεί δια της αρμοδίου αρχαιολόγου κ. Πίνη εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας αυτή την εβδομάδα, ενώ από τη νέα σχολική περίοδο στα προγράμματα αυτά θα ενταχθούν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Τροιζηνίας Σάββας Αθανασίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Μαίου στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη, η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου. Εισηγήτρια ήταν η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Στέλλα Χρυσουλάκη, ενώ πρακατικά κρατούσε η κυρία Ζωή Μαρινάκη. Η συμμετοχή των ιδρυτικών μελών ήταν ικανοποιητική. Συγκροτήθηκε επιτροπή για την κατάρτιση των διατάξεων του καταστατικού του συλλόγου και θα το εισηγηθεί σε επόμενη γενική συνέλευση για ψήφιση. Αυτονόητο είναι ότι συμμετείχα σε αυτήν την ιστορική ιδρυτική πράξη και επεσήμανα: ότι ο σύλλογος δεν πρέπει να είναι μόνο φίλων του αρχαιολογικού μουσείου Πόρου, αλλά και των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας. Επίσης, είναι ανάγκη να γίνει συμφιλίωση της κοινωνίας και των αρχαιολόγων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, να καθαρίζονται εθελοντικά οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μονοπάτια και να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του δρόμου προς το Διαβολογέφυρο και να γίνουν άλλες παρεμβάσεις. Επίσης πρότεινα να γίνουν εξειδικευμένες εκθέσεις με τα ευρήματα από τις περιοχές των Μεθάνων, της Τροιζήνας και των άλλων περιοχών. Έγινε επίσης κατανοητό ότι θα γίνουν σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές, ενώ θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για την προώθηση της ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και της ιστορικής και πολιτιστικής τους αξίας. Η προθυμία των πολιτών για την ίδρυση του νέου συλλόγου ήταν μεγάλη και διαφάνηκε η αποφασιστικότητα τους να προσφέρουν για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων ως τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή του Πόρου, των Μεθάνων και της Τροιζηνίας.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

    Συμφωνώ 100% – αν οι γνώμες των απλών πολιτών και δημοτών έχουν κάποιο ενδιαφέρον- και με τις απόψεις του κυρίου Σάββα Αθανασίου, περί”φίλων” όλης της περιοχής μας, περί συμφιλιώσεως της κοινωνίας και δη της τοπικής, περί αποκαταστάσεως του δρόμου προς το μοναδικό Διαβολογέφυρο και, για να μη μακρηγορώ ως συνήθως, περί όλων όσων διάβασα παραπάνω, πως δήλωσε ο συντοπίτης μας.
    Άρις Αντάνης
    ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΡΟΥ

  2. NIKOS KALOYTZHS says:

    ftanei na doylecoyme me orejh gia thn idea olh mazi kai na mhn mhnoyme stis fotografies kai sya eyxologia.

Σχολιάστε