Δημήτρης Μαραμής: Το αίσθημα ποτέ δε λέει ψέματαmaramis2Η μουσική του Δημήτρη Μαραμή σε μαγεύει. Οι μελωδίες του σε ταξιδεύουν σε κόσμους γαλήνιους, μακριά από την λογική των υπολογισμών που κυριαρχεί στην εποχή που διανύουμε. Ο Δημήτρης Μαραμής, μαζί με τον Θοδωρή Βουτσικάκη εμφανίζονται απόψε στο αμφιθέατρο Συγγρού, για μια και μοναδική συναυλία. Το Porosnews, επικοινώνησε με τον έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος μας παραχώρησε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

 Κύριε Μαραμή, από πού εμπνέεστε όταν γράφετε μουσική;

Έμπνευση σημαίνει η πνοή μέσα σου. Αυτή η θεία πνοή ζωής, φαντασίας, γέννησης μέσα σου πιστεύω ότι πηγάζει από τις μνήμες. Μέσα από τη μνήμη αστράφτει κάτι που είναι καθάριο και πηγαίο και σαν ηφαίστειο απελευθερώνει  τις δημιουργικές δυνάμεις. Η μνήμη, ο λόγος, η φύση, τα αισθήματα, η νοσταλγία, ο πόθος είναι οι πηγές.

 

Σπουδάσατε μουσική στο εξωτερικό. Υπάρχει μουσική παιδεία (σπουδές) στην Ελλάδα;

Παιδεία υπάρχει οπουδήποτε την αναζητάει με πάθος ο άνθρωπος. Αν ο συνθέτης γεννηθεί σε ένα έρημο βουνό, ακόμα κι εκεί θα τη βρει, επειδή θα την έχει άμεσα ανάγκη. Ωστόσο οργανωμένη παιδεία μουσικής, φυσικά και δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Γενικώς η παιδεία και ο πολιτισμός όχι απλά δεν υποστηρίζονται τα τελευταία χρόνια αλλά δέχονται και επίθεση. Δε γίνεται επένδυση στην παιδεία και στον πολιτισμό. Αν γινόταν, η χώρα θα απελευθερωνόταν από πολλά φαντάσματα. Στο εξωτερικό οι χώρες επενδύουν στην παιδεία και τον πολιτισμό γιατί αγαπούν περισσότερο το δημόσιο και κοινό καλό, την αληθινή πρόοδο και το καλό των λαών τους.

 

Υπάρχει στη σημερινή εποχή η αισθηματική ηλικία που περιγράφετε με τη μουσική σας;

Ο κύκλος τραγουδιών Αισθηματική ηλικία εμφανίζεται σε μία μη αισθηματική εποχή. Σε μία εποχή ψυχρών υπολογισμών, αριθμών, συμφερόντων, αποκλεισμών, σε μία εποχή ελάχιστα ανθρωποκεντρική και ανθρωπιστική. Το αίσθημα είναι ανθρώπινο. Η εποχή είναι χρηματιστηριακή και οικονομική. Το αίσθημα ποτέ δε λέει ψέματα. Η εποχή μας διοικείται από τους ανθρώπους του ψεύδους. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος, καθώς η αισθηματική ηλικία είναι η πιο δυνατή και αληθινή περίοδος του παιδιού, του νέου, του ανθρώπου γενικότερα. Πρέπει να επιστρέψουμε στο αίσθημα, την αθωότητα και την αγνότητα.

 

Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεστε τον Πόρο. Φέτος, πριν από τον Πόρο, παίξατε και στις Σπέτσες. Τι σημαίνει για εσάς ο Σαρωνικός;  

Ο Πόρος μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού ήταν κάποτε οι μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της χώρας. Ευτυχώς, διατηρούν ακόμα μία πολιτιστική και τουριστική αίγλη. Είναι όμορφα νησιά, με όμορφους χώρους, με αρχοντιά και ηρεμία, με έναν κόσμο υψηλού επιπέδου και φιλόξενα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα έπρεπε να γίνονται περισσότερες ακόμα. Τα νησιά αυτά είναι κοντά στην Αθήνα και στον Πειραιά, γεγονός που τα βοηθάει να βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη. Επίσης αγαπώ την Αργολίδα με βάση μου την Αρχαία Επίδαυρο, καθώς είναι η πατρίδα της μισής ελληνικής μυθολογίας και του αρχέγονου πολιτισμού του δυτικού κόσμου.

 
Σχολιάστε