Γιάννης Αδαμάκος στη γκαλερί CITRONNEH τρίτη έκθεση της καλοκαιρινής περιόδου του 2011 στη γκαλερί CITRONNE στον Πόρο, είναι η ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου, 16 Ιουλίου – 12 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση τιτλοφορείται “The Space Between Us” και αποτελεί την 20ή ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου.
Στη συγκεκριμένη ενότητα, όπως υποδηλώνεται από τον τίτλο της, ο καλλιτέχνης φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νεοσύστατο περιβάλλον διαλόγου μεταξύ των έργων και των θεατών. Ωστόσο διατηρούνται οι κύριες θεματικές που εντοπίζονται στις παλαιότερες δουλειές του. Για την ακρίβεια, συνταιριάζονται αρμονικά και ολοκληρωμένα σε ένα ενιαίο σύνολο, που συμπεριλαμβάνει ρευστά τοπία και αφαιρετικές φιγούρες. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει, η διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση των θεατών που διαμορφώνει εν τέλει το εικαστικό
αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια έκθεση που επισφραγίζει και συνοψίζει την έννοια της συνέχειας και αδιάκοπης εξέλιξης που χαρακτηρίζει το έργο του Αδαμάκου.
Ο χώρος και η μορφή συνιστούν τα βασικά συστατικά της θεματολογίας που συναντάται στα έργα του καλλιτέχνη ήδη από τα πρώιμα δείγματα δουλειάς του. Τα τοπία είναι αφηρημένα, εσωτερικά και με μια έντονη πνευματικότητα, σχεδόν ονειρικά. Το άτομο, η ανθρώπινη φιγούρα εισάγεται μέσα στο χώρο, δημιουργώντας μια σύνθεση διαλεκτική, γεμάτη αντιπαραθέσεις, μεταμορφώσεις και ευμετάβλητες ισορροπίες. Στο έργο του Γιάννη Αδαμάκου, η ανθρώπινη μορφή υπόκειται σε μια συνεχή διαδικασία αφαίρεσης και μετάλλαξης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Όλγα Δανιηλοπούλου στο κείμενό της για τον κατάλογο της έκθεσης: “O τόπος λειτουργεί αρχικά σαν μνήμη κάποιου, που γνωρίζουμε ήδη είτε από τη φαντασία μας είτε από τη νόησή μας, είναι δηλαδή κατασκεύασμα μιας πνευματικής διεργασίας. ΄Επειτα η εικόνα της ζωγραφικής και η μνήμη τον επανατοποθετούν σε κάποιο γνωστό τοπίο. Ξαναζωντανεύει μέσα μας, ένα ανιμιστικό δέος που συνδέει στενά ένα άτομο με τον κόσμο που ζει.”

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1952. Από το 1973 έως το 1978 σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (εργαστήριο Γ. Μαυροείδη, Δ. Μυταρά, Π. Τέτση). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Τήνο.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός της τέχνης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη. Το κείμενο του καταλόγου της έκθεσης είναι της Όλγας Δανιηλοπούλου (κριτικός τέχνης – Διευθύντρια του Ιδρύματος και του Μουσείου Γιάννη Σπυρόπουλου). Για περισσότερες πληροφορίες, αποτανθείτε στην Τατιάνα Σπινάρη, διευθύντρια της Γκαλερί CITRONNE, τηλ 22980-22401, 6979-989684, info@citronne.com
source: Saronic Magazine
Σχολιάστε