«Έφυγε» ο λαϊκός καλλιτέχνης Βασίλης Παπαχρήστου (Ποριώτης)Το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουνίου, «έφυγε» από κοντά μας ο λαϊκός καλλιτέχνης Βασίλης Ποριώτης, κατά κόσμον Βασίλης Παπαχρήστου.

Ο Βασίλης, ο οποίος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρό πρόβλημα υγείας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο, όπου και κατοικούσε τα τελευταία χρόνια. Ήταν  αυτοδίδακτος και ασχολήθηκε με τη δημιουργία έργων τέχνης, μέσω μιας δικής του τεχνικής, την οποία ονομάζει χαρακτική με μελάνι σε χαρτί.

Είχε ζήσει και εργαστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Πάτμος, το Άγιον Όρος, αλλά και η Ύδρα, στην οποία παρέμεινε επτά χρόνια, ζωγραφίζοντας ντυμένος με την παραδοσιακή στολή του νησιώτη κάτω από το μεγάλο δέντρο, στα κανόνια του λιμανιού.

Συνήθιζε να δημιουργεί σε εξωτερικούς χώρους, γιατί, όπως ο ίδιος δήλωνε, το ατελιέ του ήταν απεριόριστο και ανοιχτό σε όλους – από το περιβάλλον εμπνεόταν και αυτό αποτύπωνε.

Ο Βασίλης ζούσε λιτά και, αν πουλούσε τα έργα του, το έκανε για πρακτικούς λόγους. Σε συνέντευξη του στη Λένα Παπαϊωάννου το 2012 είχε αναφέρει: «Η τέχνη πρέπει να αμείβεται, αλλά ταυτόχρονα να είναι προσιτή σε όλους. Το σημαντικότερο για μένα είναι η ηθική ικανοποίηση, τα χρήματα είναι ένα αναγκαστικό μέσο διαβίωσης».

Τον ίδιο τον συναντούσαμε καθημερινά να ζωγραφίζει τις ασπρόμαυρες παραστάσεις του, σε παγκάκι μπροστά από το σινεμά του νησιού, στην παραλία του Πόρου.

Σε ερώτηση για το νησί του, θεωρούσε ότι ο Πόρος υστερεί στον πολιτισμό. Ευχή του ήταν να μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί ένα υπαίθριο, μικρό καλλιτεχνικό στέκι, κάτι σαν μικρογραφία του λιμανιού της Βενετίας, μια πιάτσα δηλαδή όπου ο καθένας θα μπορεί να προβάλλει ελεύθερα την τέχνη του. Έργα του Β. Ποριώτη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, περιστασιακά σε εκθέσεις, αλλά και σε κάποιες μόνιμες συλλογές μουσείων.

Η εικόνα που δημοσιεύουμε, αποτέλεσε το εξώφυλλο του Saronic Magazine του τεύχους Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2011.

Καλή ανάπαυση Βασίλη…
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣ. says:

  Καλή ανάπαυση να έχει η ψυχή του ευαίσθητου Ποριώτη καλλιτέχνη μας!…

  Από ψηλά – ανάλαφρος πλέον από τις γήινες έγνοιες – θα παρατηρεί και θα

  ζωγραφίζει τις μικρότητες των ανθρώπων…. εκείνων που ξήλωσαν αυθαιρέτως

  το παγκάκι του… εκείνων που άρπαξαν τη βαλιτσούλα του με τη μοναδική

  πραμάτεια του… εκείνων που αδίκως θα σφαιτεριστούν τα έργα του!…

  Γιατί η συλλογή του είναι κληρονομιά του παιδιού του, κύριε φωτογράφε!…

  Ελπίζω, Δήμαρχε του νησιού μου, να μεριμνήσετε ανάλογα…

  Όλοι εμείς που κοντοσταθήκαμε στο παγκάκι του, θα τον θυμόμαστε ως μια

  ιδιαίτερη, απόμακρη αλλά και οικεία μορφή, ως μια ξεχωριστή παρουσία στη

  στροφή του δρόμου…

  Καλό σου ταξίδι!

 2. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Πολύ συγκινητικά τα σχόλια του κ. Κωσνταντίνου Κασ. και μάλιστα χωρίς ίχνος δήθεν μελοδραματισμού.
  Θα ήθελα κι εγώ να πω δυο λόγια για τον Βασίλη.
  1/Πάντα με αναγνώριζε και με χαιρετούσε καλόκαρδα. Μου μιλούσε μάλιστα στον πληθυντικό ευγενείας: “Καλώς ήλθατε”, μου έλεγε.
  2/Όταν έγραφα το βιβλίο μου ” Αγάπη-Μυστήρια, Μυστικά και Εκμυστηρεύσεις” με 15 αποκαλυπτικές ιστορίες από τον Πόρο και 32 πίνακες ισαρίθμων Ποριωτών ζωγράφων, ζήτησα και από τον Βασίλη ένα αντίγραφο δικού του πίνακα και του εξήγησα τι τον ήθελα. Μου έδωσε ένα αντίγραφο του πίνακα που φαίνεται στο ρεπορτάζ του porosnews. Και αρνιόταν να δεχθεί τα 20 ευρώ που κόστιζε. Κάποια στιγμή βαρέθηκε να με κυνηγάει για να μου τα δώσει πίσω.
  3/ Στη σελίδα 116 του εν λόγω βιβλίου μου φαντάζει ο Πόρος του ζωγράφου Βασίλη του Ποριώτη, που ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να κοσμήσει το ανατρεπτικό μου διήγημα “Η μπαλάντα του υπάλληλου”, που μιλάει για έναν ασυμβίβαστο υπάλληλο.
  4/Κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο κτήριο Συγγρού είχαμε αναρτήσει, σαν σε έκθεση, όλους τους πίνακες που κοσμούσαν το βιβλίο και είχαμε προσκαλέσει να παρευρεθούν και οι ζωγράφοι. Ο Βασίλης Παπαχρήστου, μού είχε υποσχεθεί ότι θα ερχόταν στην εκδήλωση. Πράγματι ήρθε. ‘Ηρθε και με βρήκε και μου είπε, ιδιαιτέρως: “Ήρθα μόνο και μόνο για να σας πω, ότι… δεν θα έρθω. Δεν είναι για μένα αυτά.” Και έφυγε…
  Ο Βασίλης Παπαχρήστου “έφυγε” ασυμβίβαστος και ελεύθερος, όπως έζησε και όπως πρέπει να είναι η πραγματική ελευθερία του ανθρώπου: Χωρίς να επηρεάζει, παρενοχλεί, εμποδίζει την ελευθερία των άλλων.
  Ο Άγιος Πέτρος, που γιόρταζε χθες, ας υποδεχθεί την ψυχή του Βασίλη Παπαχρήστου, του ζωγράφου “Ποριώτη”, ή αν το προτιμάτε,του Ποριώτη ζωγράφου.
  ΑΡΙΣ.ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ
  (Εκ Πόρου)

 3. Μαρινα says:

  Καλο ταξιδι κιρ.ΒΑΣΙΛΙΣ !

Σχολιάστε