Πόρος, ο αγαπημένος: Με τη ματιά του Greek Gastronomy Guide



Γράφει ο Γιώργος Πίττας – 

«Ο Πόρος έχει κάτι από Βενετία κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες,
χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους…»

Κάπως έτσι περιέγραφε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης τον Πόρο την εποχή του Μεσοπολέμου και αμέσως μέχρι την δεκαετία του 1950. Και δεν είχε άδικο. Την εποχή που ο διεθνής Τουρισμός ήταν ανύπαρκτος, άλλα και στην Ελλάδα για διακοπές ο κόσμος πήγαινε στα βουνά, ο Πόρος το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα, με τις παρθενικές ομορφιές του φάνταζε παράδεισος. Δεν υπήρχαν δρόμοι αμαξιτοί, τα πλοία δέναν αρόδου ενώ στην κόκκινη βίλα Γαλήνη, της Ιουλίας Δραγούμη, 
μαζί με τον νομπελίστα ποιητή Γιώργος Σεφέρης φιλοξενούνταν η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Χένρι Μίλλερ, ο Παρθένης, ο Καραγάτσης, ο Κοσμάς Πολίτης, ο Τσαρούχης, ο Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Μίλτος Σαχτούρης κ.α.

Ανοίχτηκαν δρόμοι, φτιαχτήκαν προκυμαίες, οικοδομήθηκε το νησί. Πέρασε μισός αιώνας. Και τι απέμεινε από όλα αυτά που μας είπε ο ποιητής; Κατ’ αρχήν ο τόπος, οι χαμηλοί λόφοι, οι γραφικοί κόλποι και η πυκνή πευκόφυτη βλάστηση, ο καλοδιατηρημένος, αμφιθεατρικά χτισμένος, παραδοσιακός οικισμός του Πόρου με το ιστορικό ρολόι. Το κανάλι, αυτή η ανεπανάληπτη αίσθηση όπου όταν είσαι στη στεριά νομίζεις ότι αρμενίζεις κι όταν είσαι στη θάλασσα νιώθεις στεριανός.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Greek Gastronomy Guide




Σχολιάστε